Active

World Urban Games Budapesten

A 2020-as tokiói és a 2024-es párizsi olimpia legújabb sportágai mutatkoznak be idén szeptember 13. és 15. között Budapesten, az első World Urban Games-en. Az utcai sportok világjátékának versenyprogramjában a versenyzők hatféle sportágban mérhetik össze tudásukat.

Idén először rendezi meg a GAISF (Nemzetközi Sportszövetségek Szövetsége) a World Urban Games-t (WUG), melynek lebonyolítására 50 város jelentkezett. Barcelonát, Los Angelest és Tokiót is megelőzve Budapest programja bizonyult a legalkalmasabbnak, hogy egy új, elsősorban fiatalokhoz szóló világeseménynek házigazdája legyen. A versenyzők hatféle sportágban bizonyíthatnak: 3×3 kosárlabdában, BMX freestyle-ban, breaktáncban, parkourben, inline görkorcsolyában és repülő korong freestyle-ban. Emellett bemutatósportként a laser run és az evezős ergométer is helyet kap az urbánus sportok világjátékának programjában.

A 3×3 kosárlabda a világ egyik leghíresebb utcai sportja, amely versenyszerűen a 2010-es ifjúsági olimpiai játékokon debütált Szingapúrban, 2020-ban pedig a tokiói olimpián is a versenysportok közé kerül. A játék keretében 6 versenyző félpályán egy kosárpalánkra játszik. Szintén a 2020-as tokiói olimpián mutatkozik be a BMX freestyle. A versenyekre kialakított biciklik sajátossága a masszív váz, valamint a körbeforgatható kormány. A zsűri sajátos kritériumrendszer alapján pontozza a versenyzőket, a technikai tudást és kreativitást egyaránt értékelik. A breaktánc New York Bronx negyedéből indult a ’70-es években. Sportként először a 2018-as ifjúsági olimpiai játékokon, Buenos Aires-ben mutatkozott be, ahol olyan jól szerepelt, hogy ezt követően előterjesztették a sportot a 2024-es párizsi olimpiai játékokra. A repülő korongfreesyle keretében látványos trükköket mutatnak be zenére a versenyzők, az akrobatikus elemekkel tűzdelt sportág hajlékonyságot és erős fizikumot kíván. A parkour lényege, hogy a sportoló minél gyorsabban, hatékonyan és minél kevesebb energiabefektetéssel jusson el az akadályokon keresztül egyik helyről a másikra. A zsűri a gyorsaság mellett a kreativitást és a látványt is pontozza. Az inline görkorcsolyában a versenyzők félcsöveken, funboxokon és az utca adottságainak változatosságát kihasználva mutathatják be a trükköket és tudásukat a zsűrinek görkorcsolyán gurulva.

A világ legjobbjai között természetesen szép számban képviseltetik magukat magyar versenyzők is.  Többek között a World Urban Games legnagyobb hazai esélyesének tartott női 3×3 kosárlabda csapat, akik idén júniusban második helyezést értek el az amszterdami világbajnokságon. A férfiak mezőnyében a magyar csapat meglepetés eredményére is számíthatunk, akik a világranglista 17. helyén állnak. A parkour a másik hazai érdekeltségű sport, ahol szabadkártyával magyar sportolók is bemutatkozási lehetőséget kapnak, így a nemzetközi elittel mérhetik össze tudásukat. Ez komoly lehetőség számukra, hiszen a globális vérkeringésbe tudnak ezzel bekapcsolódni.  A BMX freestyle sportágban egy szabadkártyát osztanak ki idén, itt a húsz legjobb magyar biciklis mérheti össze tudását szeptember 13-án, pénteken, hogy a világ legjobb 24 indulója közé kvalifikálhassák magukat a hétvégére. Inline görkorcsolyában, breaktáncban és repülő korong freestyleban idén még nem képviseli Magyarországot versenyző.

Mind a hat sportágban a világ legjobb öt versenyzője is jelen lesz Budapesten, az utcai sportok világjátékán. Mindannyian élsportolók, adrenalin függő szupersztárok, akik elkápráztatják trükkjeikkel közönséget.

Két újgenerációs bemutatósportágat is megismerhetnek a háromnapos World Urban Gamesre látogatók. Az egyik az evezős ergométer, melyet először 1872-ben készítettek, hogy a kajakosok, evezősök formában tartsák teljesítőképességüket a szárazföldön is. A másik a laser run, amely a Nemzetközi Öttusa Szövetség újítása. Ez az új sportág a 800 méteres síkfutást és a célba lövést ötvözi. Négyszer kell 10 méterről 5 találatot szerezni a céltáblákon, majd a sikeres találatok esetén kezdheti meg a versenyző a futást.

A World Urban Games nem csak egy világverseny, hanem egy háromnapos sport- és zenei fesztivál, amely a fiatalok számára kínál lehetőséget, hogy testközelből drukkolhassanak az utcai sportok sztárjainak, és akár a saját tudásukat is összemérhessék a vendégek által is használható egységekben. Az egyes versenyszámok között nemzetközi és hazai zenei előadók színesítik az eseményt és teszik fesztiválhangulatúvá szeptember második hétvégéjét. Az utcai sportok világjátéka szeptember 13-14-15-én várja az érdeklődőket Budapesten, a Nagyvásártelepnél, a Budapest Parkkal szemben.
Az esemény online regisztráció után ingyenesen látogatható.

További információk: www.wugbudapest.sport

Online regisztráció: https://wugbudapest.sport/regisztracio